Van de verschillende rechtsvormen die we kennen is de administratie van een éénmanszaak misschien wel de eenvoudigste. Misschien dat de éénmanszaak in Nederland daarom veruit de populairste rechtsvorm is. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, kan een éénmanszaak ook personeel hebben. Als er geen sprake is van personeel, spreekt men soms van een zelfstandige zonder personeel (ZZP’er). De administratie van een ZZP’er wijkt af van de administratie van een éénmanszaak en verdient wat extra aandacht. Als je meer wilt weten over de administratie of boekhouding van een ZZP’er, klik dan hier.
Anders dan bij een B.V. is de eigenaar van een éénmanszaak hoofdelijk aansprakelijk voor zijn of haar onderneming. Dit betekent dat, in geval van financiële problemen, het privévermogen van de eigenaar ook risico loopt. Het is daarom belangrijk om de administratie van de éénmanszaak goed op orde te hebben. Up-to-date cijfers geven inzicht in de stand van zaken en kunnen helpen bij het sturen van de onderneming. Door de koppeling van je boekhouding met een online rapportagetool kun je namelijk zien wat je marges zijn, hoe hoog de kosten zijn en hoeveel winst je op dit moment maakt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de administratie helemaal bij en goed is. Verkeerde (of onvolledige) informatie kunnen namelijk leiden tot verkeerde beslissingen. Het is daarom belangrijk om een boekhouder te hebben die begrijpt hoe de administratie van een éénmanszaak werkt. De boekhouder voert de boekhouding in de cloud en de rapportage moet iedere maand klaar staan zodat jij je als ondernemer bezig kunt houden met waar je goed in bent; het vakgebied waarin jouw onderneming actief is.
Naast de hoofdelijke aansprakelijkheid kent de éénmanszaak nog wat belangrijke verschillen met de B.V.:
- Structuur van een éénmanszaak is vele malen eenvoudiger;
- Het voeren van een éénmanszaak is gratis;
- Bij een éénmanszaak geniet je allerlei fiscale voordelen voor de inkomstenbelasting. Bij de B.V. is dit niet het geval.