arrow_drop_up arrow_drop_down

Van de KOR naar de OVOB

De huidige wetgeving, de Kleine Ondernemers Regeling (KOR), maakt per 1 januari 2020 plaats voor de Omzet gerelateerde Vrijstellingsregeling (OVOB). In deze blog leest u wat dit voor u kan betekenen.

 

Met OVOB vervalt de BTW-plicht; de ondernemer mag BTW-vrij factureren en hoeft geen BTW-aangifte meer te doen. Hier staat tegenover dat de voorbelasting niet meer teruggevraagd kan worden. De administratieplicht blijft wel bestaan; nog steeds dienen omzet en kosten geregistreerd te worden. Dit is bijvoorbeeld nodig voor de (winst)aangifte inkomstenbelasting, maar ook om te kijken of aan de voorwaarden van de OVOB wordt voldaan.

 

De grootste verandering is dat de KOR altijd achteraf toepasbaar was, waar de OVOB van tevoren aangevraagd moet worden. De KOR is een regeling die wordt toegepast wanneer deze toegepast kan worden en biedt louter voordelen. De OVOB kan voor de ondernemer ook negatief uitpakken. Als bijvoorbeeld een bedrag aan omzetbelasting te vorderen is, kan dit niet worden teruggevorderd. Er hoeft immers geen aangifte gedaan te worden. Anderzijds kan de OVOB ook een groter voordeel bieden dan de huidige KOR. Als de omzet onder de € 20.000,- blijft en de voorbelasting niet al te hoog is, is het voordeel uit de OVOB groter dan de KOR.

 

Waar de KOR dus een eenvoudige regeling was, kent de OVOB wel wat haken en ogen. Het is voor ondernemers dan ook raadzaam contact op te nemen met hun boekhouder als het gaat om de OVOB. Mocht de nieuwe regeling interessant zijn, dan kan dit tot 20 november aangevraagd worden bij de Belastingdienst. Wij nemen contact op met onze klanten als de OVOB een nuttige regeling voor hen zou kunnen zijn.

We gebruiken cookies