Nieuw BTW nummer eenmanszaak | Comak Administratiekantoor Haarlem

Een nieuw BTW-nummer voor de eenmanszaak

Alle eenmanszaken krijgen in het najaar van 2019 een brief van de Belastingdienst met een nieuw btw-identificatienummer. Hebt u een eenmanszaak? Dan dient u dit nieuwe BTW-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 te gebruiken bij al uw klanten en/of leveranciers. Het nieuwe btw-identificatienummer dient u te vermelden op uw facturen, brieven, website en andere communicatiemiddelen. Het nieuwe btw-identificatienummer wordt ook wel  “BTW-id” genoemd.

In het nieuwe btw-identificatienummer is uw burgerservicenummer (BSN) niet meer verwerkt. Zo is, in het kader van de AVG-privacy wetgeving, uw privacy beter beschermd.

Het nieuwe BTW-identificatienummer zal er als volgt uit gaan zien: landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met uw BSN.

Uw “oude en oorspronkelijke” BTW-nummer wordt het omzetbelastingnummer genoemd. Dit nummer blijft u gebruiken bij contact met de Belastingdienst en het doen van de aangifte omzetbelasting.

Dit moet u zelf regelen vóór en na 1 januari 2020:

 1. Zorg dat het nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 op uw communicatiemiddelen staat.
 2. Geef het nieuwe btw-identificatienummer door aan relaties, zoals uw boekhouder, vaste leveranciers en zakelijke klanten. Zij dienen uw nieuwe btw-id nummer vanaf 2020 mede ook te gebruiken, bijvoorbeeld als zij de btw naar u verleggen.
 3. Verlegt u zélf de btw naar een andere eenmanszaak binnen Nederland? Zorg er dan voor dat u de juiste btw-identificatienummers gebruikt, zowel van uzelf als van de afnemer.
 4. Zorg dat u uw software aanpast, als u die gebruikt voor het maken van (elektronische) facturen.

Indien u vragen heeft, kunt u altijd te rade gaan bij uw boekhouder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Comak Administratie & Fiscaliteiten
 • Tappersweg 8 G
 • 2031 ET Haarlem
 • 023 8 200 200
 • info@comak.nl
 • comak.nl
 • NL003216968B18
 • KvK: 77631269

Comak Administratie & Fiscaliteiten

Comak Administratiekantoor Haarlem
© 2020 Comak Administratie & Fiscaliteiten